-->

Assam GK for SCERT DELED PET 2021

Assam Important General Knowledge Questions for SCERT D.El.Ed Pre-Entry Test 2021 | GKAssam.Online


Assam Important General Knowledge Questions for SCERT D.El.Ed Pre-Entry Test



Important Assam General Knowledge Questions for Upcoming All Competitive & other Exam. 20 Assam General Knowledge Questions with Answer especially for upcoming SCERT D.El.Ed Pre-Entry Test 2021

1. Which of the following is a festival of the Mishing tribe?


A) Ali-Ai-Ligang

B) Tusu Puja

C) Bathou

D) Baikho

Ans. A) Ali-Ai-Ligang


2. Which of the Following is the State bird of Assam?

a) King Fisher

b) White-winged wood duck

c) Koel bird

d) Grey hornbill

Ans. b) White-winged wood duck


3) Which of the following is the state flower of Assam?


a) Foxtail Orchids
b) Rose
c) Lily
d) Dahlia

Ans. a) Foxtail Orchids


4) Which of the following is the state animal of Assam?


a) Black Buck
b) Rain Deer
c) One-horned Rhinoceroses
d) Tiger

Ans. c) One-horned Rhinoceroses

5) Which of the following is the state tree of Assam?


a) Hollong
b) Coconut
c) Sal
d) Neem

Ans. a) Hollong


6) According to 2011 census literacy rate of Assam is ____?


a) 72.19 %
b) 66.77%
c) 53.18%
d) 56.22%

Ans. a) 72.19 %


7) Guwahati university was established in_____?


a) 1949
b) 1948
c) 1947
d) 1950

Ans. b) 1948



8) Total number of bridges over the river Brahmaputra____.


a) 4
b) 5
c) 7
d) 6

Ans. d) 6



9) The first Assamese film Joymoti was released in the year_____.


a) 1922
b) 1935
c) 1942
d) 1938

Ans. b) 1935



10) Which one is the first assamese novel_____?


a) Podum Kunwari
b) Sudharmar Upakhyan
c) Mirijiyori
d) Bhanumati

Ans. d) Bhanumati



11) Who is the writter of the novel “Mamare Dhara Tarowal”?


a) Bhabendra Nath Saikia
b) Mamoni Roysom Goswami
c) Homen Borgohain
d) Anand Chandra Barua

Ans. b) Mamoni Roysom Goswami



12) Swahid Divas is celebrated on____.


a) 2nd September
b) 14th November
c) 30th October
d) 10th December

Ans. d) 10th December



13) Lachit Divas is celebrated on____.


a) 22nd October
b) 18th September
c) 13th June
d) 24th November

Ans.. d) 24th November


14) The Asom Divas is celebrated on____.


a) 2nd December
b) 12th August
c) 5th March
d) 23rd October

Ans. a) 2nd December


Assam General Knowledge


15) "Me-Dum-Me-Phi" festival is celebrated annually on


a) 31st July
b) 31st January
c) 31st December
d) 31st August

Ans. b) 31st January



16) Who was the first editor of the Assamese magazine 'Jonaki‘


a) Ananda Chandra Agarwala
b) Lakshminath Bezbaroa
c) Chandra Kumar Agarwala
d) Satyanath Bora

Ans. c) Chandra Kumar Agarwala



17) In which of the districts, the 'Jonbeel Mela' held every year


a) Morigaon
b) Kamrup
c) Nagaon
d) Karbi Anglong

Ans. a) Morigaon


18) Who was the first Assamese to get the Arjuna award


(A) Holicharan Narzary
(B) Monalisa Baruah
(C) Bhogeswar Baruah
(D) Dipankar Bhattacharjee

Ans. (C) Bhogeswar Baruah


19) The total length of the Dhola-Sadiya Bridge is


(A) 7.45 km
(B) 8.25 km
(C) 9.15 km
(D) 10.10 km

Ans. (C) 9.15 km

20) What is the total length of the Bogibeel Bridge


(A) 4.9 km
(B) 5.2 km
(C) 5.3 km
(D) 5.7 km

Ans. (A) 4.9 km


21) Who was the Chief minister of Assam when the capital of the state was shifted to Dispur from Shillong?


a) Tarun Gogoi
b) Gopinath Bordoloi
c) Sarat Chandra Singha
d) Prafulla Mahanta

Ans. c) Sarat Chandra Singha


22) 4) The historic Assam Accord was signed on


a) 15th August 1948
b) 15th August 1985
c) 26th January 1985
d) 1st December 1990

Ans. b) 15th August 1985


23) Who was the last king of Ahom kingdom in Assam?


a) Jogeswar Singha
b) Kamaleswar Singha
c) Purandar Singha
d) Chandrakanta Singha

c) Purandar Singha


24) Where was the first tea garden established in India?


a) Namrup, Dibrugarh
b) Chabua, Dibrugarh
c) Sonari, Charaideo
d) Margherita, Tinsukia

Ans. b) Chabua, Dibrugarh


25) Which of the following is known as the Assam's Jallianwala Bagh massacre?


a) Phulaguri Dhawa
b) Patharughat raijmel
c) Itakhuli Raijmel
d) None of these

Ans. b) Patharughat raijmel



Please Share this Post with your Friends...If this Post is Helpful for you, Comment Below for any help or Suggestion. 

Post a Comment

Previous Post Next Post




Facebook Page